Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedes örömmel indítana harmadik autót

Autosport
A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff továbbra is megfontolandónak tartja a háromautós szabály bevezetését, a Red Bull távozása esetén ugyanis pótolni kell az elveszített versenyautókat. Persze a legjobban ő is annak örülne, ha a bikások a maradás mellett voksolnának.
Lewis Hamilton és Nico Rosberg a Japán Nagydíj rajtjánál (Fotó: XPB Images) Lewis Hamilton és Nico Rosberg a Japán Nagydíj rajtjánál (Fotó: XPB Images)

A Red Bull-birodalom feje, Dietrich Mateschitz több alkalommal is egyértelművé tette, cége el fogja hagyni a királykategóriát, ha nem kap versenyképes erőforrásokat a 2016-os szezonra. A bikások sorsa továbbra is bizonytalan: a Renault-val minden valószínűség szerint idő előtt megszakítják együttműködésüket, a Mercedesszel nem tudtak dűlőre jutni és a Ferrari is ódzkodik attól, hogy gyári szintű hajtóegységeket szállítson egyik legnagyobb ellenfelének.

Amennyiben az osztrákok elhagyják a királykategóriát, a sport két alakulatot is elveszít (a Toro Rossót is ők birtokolják és működtetik), a mezőny létszáma pedig 20 fő alá csökken. A Mercedes sportigazgatója szerint ebben az esetében a harmadik autó használatának engedélyezésével kellene feltölteni a rajtrácsot. „Ha egy csapat elhagyná a sportot – egy ideje ez már szóba került a Lotus esetében –, akkor a harmadik autó jelentené a megoldást. Az én személyes véleményem szerint ez egy meglehetősen izgalmas ötlet” – idézi Wolff szavait az Autosport.

Danyiil Kvjat a 2015-ös Red Bull-lal (Fotó: XPB Images) Danyiil Kvjat a 2015-ös Red Bull-lal (Fotó: XPB Images)

„Jobb lenne, ha a Red Bull maradna, és úgy növelnénk a mezőny létszámát 27-28 autóra; ezekben az új versenygépekben pedig néhány izgalmas, fiatal pilóta kaphatna lehetőséget. Persze teljesen nyilvánvaló, hogy ez csak egy vészmegoldás, hiszen most az a legfontosabb, hogy a sportban tartsuk őket (a Red Bull csapatait)” – magyarázza a sportigazgató, aki tehát örülne a Red Bull maradásának, a hírek szerint azonban ő volt a cég Mercedesszel való megállapodásának egyik legnagyobb ellenzője.

Amikor ez a felvetés szóba került, a szakember egyértelművé tette, neki a sporttal és a Red Bull jelentével kapcsolatos szimpátiája ellenére is a Mercedes érdekeit kellett szem előtt tartania. „Nem csukhatjuk be a szemünket; tisztában kell lennünk azzal, hogy versenyképes környezetre van szükségünk, erős ellenfelekkel. Ez is egy szempont. A Red Bull vonzó márka, a Forma-1-nek jót tesz, hogy itt van. De itt, ebben a közegben a saját csapatodat kell előtérbe helyezned! Szóval, amikor döntened kell, mit tartasz szem előtt, egyértelmű, hogy a csapatodat választod” – magyarázza.

Toto Wolff (Fotó:  XPB Images) Toto Wolff (Fotó: XPB Images)

További tartalmak