Musorujsag
Élő Eredmények

Monza: a helyzet még nem reménytelen!

Motorsport
Nem reménytelen Monza helyzete, hiszen az illetékesek még tető alá hozhatnak egy megállapodást, amivel bebiztosítják az Olasz Nagydíj jövőjét – jelentette ki az Olasz Motorsportszövetség (ACI) első embere, Angelo Sticchi Damiani.
Szurkolók rohannak a pályára a 2014-es Olasz Nagydíj után (Fotó: Photo4 / XPB Images) Szurkolók rohannak a pályára a 2014-es Olasz Nagydíj után (Fotó: Photo4 / XPB Images)

A klasszikus versenypálya szerződése a 2016-os megmérettetés után jár le, az elmúlt hetekben, hónapokban pedig kevés előrelépés történt a hosszabbítás ügyében. A Forma-1 Menedzsment (FOM) vezetője, Bernie Ecclestone több alkalommal is egyértelművé tette, Monza a tradíciók ellenére sem kap kedvezményeket, a pálya tulajdonosai pedig továbbra is magasnak tartják a rendezés díjat, nem meglepő tehát, hogy megmerevedtek az erőviszonyok.

Augusztusban úgy tűnt, a helyzet változhat, a pálya ugyanis egyes források szerint megkapta a hőn áhított adókedvezményt, Ecclestone azonban a Belga Nagydíj helyszínén kijelentette, jó esély van a futam elvesztésére. Persze gyorsan hozzátette, egyelőre nem tud friss információkkal szolgálni, hiszen csak szeptemberben találkozik az illetékesekkel, majd megjegyezte, ő is örülne, ha a helyszín végül a versenynaptárban maradna.

Nehéz helyzetben van tehát a Forma-1 egyik legnépszerűbb versenypályája, a remény azonban még él, hiszen a szervezők még mindig megtehetik a szükséges előrelépéseket – mondta egy milánói sajtótájékoztatón az ACI elnöke. „Monzának meg kell oldania ezeket a problémákat, melyeket jól ismerünk” – idézi Sticchi Damiani szavait a Motorsport. „Egy kis optimizmussal úgy vélem, vannak lehetőségeink arra, hogy ez megtörténjen. A lényeg, hogy együttműködjünk, tudjuk, hogy a kormány is érdeklődik, és a régió is bizonyított már, valamint Milánóról és Monzáról sem szabad elfeledkezni!”

A futamnak otthont adó régió, Lombardia már korábban felajánlotta segítségét az infrastruktúra javításához, a rendezési díj kifizetésében viszont nem tud segíteni. A hétvégén azonban a hírek szerint Olaszország miniszterelnöke is részt vesz a futam megmentésével kapcsolatos tárgyalásokon. Ecclestone egyébként már egyértelművé tette, nem követel különösen magas rendezési díjat az olaszoktól, csupán azt akarja, hogy ugyanannyit fizessenek, mint más európai helyszínek. „Nem kell többet adniuk, mint a többieknek. Ugyanazt akarjuk” – mondta a 84 éves sportvezető.

További tartalmak