Musorujsag
Élő Eredmények

Bíró Attila lett a női pólóválogatott szövetségi kapitánya

MTI
Szeptember elsejétől Bíró Attila lesz a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöksége hétfői ülésén szavazott bizalmat a szakembernek. Az utánpótlás szövetségi kapitányi posztot Faragó Tamás fogja betölteni.

Az MVLSZ honlapjának beszámolója szerint Bíró szerződése április 30-ig szól. A válogatott október 27-én világliga-selejtezőt játszik, ez lesz az új kapitány első tétmérkőzése. Az új szövetségi kapitány az M4 Sport7fő című műsorában beszélt terveiről.

A szakember Merész Andrást váltja a poszton, aki az augusztusi világbajnokságon elért kilencedik hely után ajánlotta fel lemondását. A tréner 2011 óta irányította a nemzeti csapatot, ez idő alatt világbajnoki bronzérmet (2013) és két Európa-bajnoki bronzérmet szerzett a válogatottal (2012 és 2014), a londoni olimpián pedig a negyedik helyen zárt az együttessel.

Merész lemondásáról a hétfői ülésen döntött az elnökség, és egyúttal megbízta Bírót a válogatott vezetésével.

Bíró Attila legutóbb Új-Zéland női együttesét vezette. A magyar női válogatott elé kitűzött cél a januári belgrádi Európa-bajnokságon való eredményes szereplés, valamint az, hogy a kontinensbajnokságon vagy az áprilisi kvalifikációs tornán szerezze meg a riói olimpiai indulási jogot.

Barcelona, 2013. július 27. Bíró Attila, az új-zélandi női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya (b) a barcelonai vizes világbajnokság női vízilabdatornája Új-Zéland – Spanyolország nyolcaddöntő mérkőzésén 2013. július 27-án. (MTI/EPA/Toni Albir)

“A legfontosabb cél kivezetni a csapatot az olimpiára” – szögezte le a szövetségi honlapnak adott nyilatkozatában az új szövetségi kapitány, akinek az a véleménye, hogy a magyar válogatottat vezetni felemelő érzés.

“Ahogy mondani szokták: a szakma csúcsa. Megtisztelő a feladat, szívesen vállalom” – tette hozzá, majd azzal folytatta, hogy az Új-Zélandon eltöltött három év tökéletesen megfelelt arra, hogy feltérképezze a női vízilabdát, és felkészültnek érzi magát a munkára.

“Kétségtelen, időszűkében vagyunk. Ennek megfelelően az első és legfontosabb cél az olimpiai kvalifikáció megszerzése. Két lehetőségünk van erre, hiszem, hogy sikerrel vesszük majd az akadályt” – mondta.  Álláspontja szerint a januári Európa-bajnokságon lenne jó kvótát szerezni, hiszen az rögvest aranyérmet jelentene, de – fűzte hozzá – akkor sem lesz szomorú, ha a selejtezőn vívja ki a válogatott a riói indulást.

“A lényeg, hogy meglegyen a kvóta” – hangoztatta.

 

 

További tartalmak