Musorujsag
Élő Eredmények

Armstrong-ügybe futott az atlétika?

Kossuth Rádió/Közelről
Hatalmas doppingbotrány robbant ki a hétvégén az atlétika világában. A brit Sunday Times és a német ARD közszolgálati televíziós csatorna szerint bizonyíték van arra, hogy 2001 és 2012 között az atlétikai világversenyeken minden harmadik érmet szerző sportoló gyanús mintát adott. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője arra figyelmeztet, a most kiszivárogtatott adatokat, bár egészen biztosan vannak alapjaik, még nem tekinthetjük biztos információknak.
Lance Armstrong 1999-től 2005-ig hétszer nyerte meg a Tour de France-t. 2005. július 24-én, a 2005-ös Tour de France végén visszavonult a sportágtól, de 2009 januárjában ismét nyeregbe ült, és a 2009-es Tour de France-on harmadik lett. 2012 augusztusában hosszú időn át alkalmazott, azóta illegálissá nyilvánított szerek-módszerek használatának vádjával az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) megfosztotta az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől, így megvonta minden Tour de France-os győzelmét is. 2012. október 22-én a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megerősítette ezt a döntést, így hivatalossá vált, hogy Armstrong nem tekinthető Tour de France-győztesnek. A 2000-es olimpián elért bronzérmét a NOB 2013. január 17-én elvette. 2013-ban Armstrong Oprah Winfreynek adott interjújában beismerte, hogy a vádak igazak.

A kiszivárogtatott hír, amely 800 doppingvétségben érintett sportolóról és 55 veszélyeztetett aranyéremről szól, biztosan nem igaz, a szakemberek legfeljebb olyan eredményeket találhattak, amelyek további vizsgálatokat indokolnak, ezek valószínűleg zajlanak is, de pontos számokat egyelőre nem láttunk sem a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF), sem a WADA-tól – hívta fel a figyelmet a magyar szakember. Az biztos, hogy baj van, lesznek pozitív esetek is, de egyelőre mindenkit megillet az ártatlanság vélelme – hangsúlyozta Tiszeker Ágnes.

Hamis biológiai útlevelek?

A részletekről a magyar csoport vezetője elmondta: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség legalább tíz éve gyűjti a sportolók „biológiaiútlevél-mintáit”, azaz biológiai adatait: haematológiai paramétereit, szteroidprofiljait, hormonszint-értékeit, ezeket rögzíti egy adatbázisban, időről-időre összeveti, és ha nagy, orvosilag magyarázhatatlan eltérést talál, alapos lehet a doppingvétség-gyanú. A most kiszivárogtatott információk szerint a 2001-2012. közt rendezett világbajnokságokon és olimpiákon kiosztott érmek harmadát gyanús mintát adó atléták szerezték meg: Oroszország érmeseinek 80 százaléka, de Kenya 18 dobogósának eredményei is megkérdőjelezhetők.

Nem új módszerek

A nyomok vérátömlesztésre és mikrodózisban adagolt EPO-ra utalnak, ezek közül egyik sem új módszer. Az EPO (eritropoietin) egy, a vese termelte fehérje természetű hormon, amely a szervezetben is termelődik olyankor, amikor a vérben csökken az oxigén mennyisége, például magaslaton. A hormon a vörösvértest-termelésben segít, több vörösvértesttel ugyanis a vér több oxigént képes szállítani, így javulhat a versenyzők teljesítőképességét. A vérátömlesztéskor is oxigénnel feldúsított, sokszor EPO-val kezelt fokozó vért adnak vissza a sportolónak.

EPA/MTI

Nem véletlen az időzítés

A WADA mellett várhatóan a NOB-nak is reagálnia kell a most kiszivárgott információkra, hiszen nemsokára világbajnokság lesz, jövőre pedig itt az olimpia, így várható, hogy a közeljövőben megrázó híreket kapunk majd, és érik a levegőben egy nagy botrány, hogy jövőre végre talán csak azok indulhassanak az olimpián, aki nem csalással kerültek oda – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Armstrong-ügybe futott az atlétika?

A szakember hozzátette: biztosan nem véletlen, hogy a vizsgálatok részeredményei most pottyantak ki a rendszerből, hiszen a NOB egy fontos ülés, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség pedig tisztújítás előtt áll. A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek ugyanúgy meg kellene újulnia, ahogyan történt ez a kerékpárosoknál Lance Atmstrong ügye után. Úgy tűnik, időnként szükség van egy ilyen megrázó földrengésre, hogy felépüljön újra a rendszer.

További tartalmak