Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrari a Bottas-pletykával próbálja kizökkenteni a Williamst?

Autosprint
A Ferrari a pályán kívül is bevet bizonyos trükköket a Williamsszel folytatott küzdelme során? Pat Symonds, a grove-iak technikai igazgatója szerint nem véletlenül pletykálnak annyit az olaszokról és Valtteri Bottasról…
Valtteri Bottas és Kimi Raikkonen (Fotó: Batchelor / XPB Images) Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Mint ismert, a finn versenyzőt 2016-ra is szerződés köti a Williamshez, ám hetek óta azt pletykálják, hogy a Scuderia őt szemelte ki Kimi Räikkönen utódjának. Valtteri Bottas a közelmúltban elismerte, a vele és az olaszokkal kapcsolatos állandó pletykák, s az azok miatt rá irányuló nagy figyelem cseppet sem teszik kényelmessé helyzetét – de szerinte a további érintettekkel szemben (Kimi Räikkönen, Williams) sem túl sportszerű ezen találgatásokról beszélni.

Pat Symonds, a Williams rutinos technikai igazgatója amondó, a Ferrari keze is nagyban benne lehet a Bottas körül támadt nagy felhajtásban: szerinte mivel az olaszoknak jelenleg az ő csapatuk az egyik legfőbb ellenfele, a Scuderia az átigazolási pletykákat is igyekszik felhasználni ellenük. „Bottas a Williams versenyzője, jelenleg nem is látom jelét annak, hogy ez megváltozik. A Ferrari viselkedéséből egyértelművé vált, hogy érdeklődik Bottas iránt. Pedig mindenki számára nyilvánvaló, hogy szerződésünk van vele. És ez az egész ügy oda vezet, hogy kizökkenti az embert. Nemcsak a versenyzőt, de a csapatot is. Ezek pletykák egyszerűen elbizonytalanítják a versenyző és a csapat kapcsolatát. Nincs ebben semmi rossz, csak éppen ez a küzdelem egy másik fajtája…” – bosszankodott a brit szakember az Autosprintnek.

Ami a két patinás alakulat idei küzdelmét illeti, Symonds egyébként úgy véli, várható még fordulat az év második felében. Jóllehet, a gyengébb idénykezdés miatt istállója jelenleg 85 pontra van az olaszoktól a konstruktőri bajnokság harmadik helyén. „Remélem, hogy lesz fordulat. Valójában az idei már a második éve a rivalizálásunknak, hiszen ez az egész tavaly kezdődött. De ezúttal másképpen alakul. 2014-ben a Ferrari volt előnyben az év elején, mivel gyorsabbak voltak nálunk. Az év első felében Massának sok gondja volt. De aztán összekaptuk magunkat, és a szezon közepén megelőztük őket” – magyarázta Symonds.

„Idén sokkal kiegyenlítettebbnek tűnik a csata közöttünk – már az első futamtól kezdve. Hogy újra legyőzhetjük-e őket? Bizonyos jelek bizakodóvá tesznek. Az első versenyeken a Ferrari technikai fölényben volt, amire mi nem számítottunk. Ez már a téli tesztek alatt így volt. Ez kényszerített minket arra, hogy a fejlesztéseinkkel megoldjuk a problémákat, és a Spanyol Nagydíjon az aerodinamika és a mechanika terén is több újítást bevetettünk. A monacói katasztrófától eltekintve – amiről már előre tudtuk, hogy pocsék lesz – a teljesítményünk azóta nagyjából egy szinten volt az övékkel. Ausztriában még nem tudtunk mindent kihozni az autónkból, hiszen újabb újításokat használtunk, de Silverstone-ban minden jobb lett.”

„Mára azt mondhatom, hogy a Ferrari és a Williams a teljesítmény terén nagyjából egy szinten áll. Ez persze kicsit a mindenkori pályáktól is függ, valamint a hőmérséklettől, amely hol egyik, hol másik csapatnak kedvez inkább. A célunk továbbra is az, hogy megszerezzük a második helyet a bajnokságban. Mégpedig a Ferrari előtt” – jelentette ki a korábban a Benettonnal és a Renault-val is bajnoki címeket nyerő szakember.

További tartalmak