Musorujsag
Élő Eredmények

Platini bejelentkezett a FIFA elnöki posztjáért

MTI
Jelölteti magát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjára Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke. Első reakciókból kiderült: vannak, akik őt is a Blatter-érához sorolják.

A francia sportvezető levélben tudatta a 209 FIFA-tagszervezettel döntését.

„Vannak idők az ember életében, amikor a saját kezébe kell vennie a sorsát. Ez egy személyes, megfontolt döntés volt, amelynek során a futball jövője és az én saját jövőm volt a mérleg két serpenyőjében” – idézte őt az UEFA honlapja szerdán.

Michel Platini – Fotó: EPA/Patrick B. Kraemer

A 60 éves Platini mellett a libériai Musa Bility és a brazil Zico is jelezte, pályázik a tisztségre, míg a FIFA korábbi dél-koreai alelnöke, Csung Mong Jun vélhetően augusztusban jelenti be, hogy jelölteti magát.

A májusi tisztújító kongresszuson Joseph Blatterrel szemben alulmaradt Ali bin al-Husszein jordán herceg ugyancsak fontolgatja, hogy ismét megméreti magát a február 26-ára kiírt választáson. „Platini nem jó a FIFA-nak. A szurkolóknak és játékosoknak valaki jobbra van szükségük” – nyilatkozta al-Husszein, aki hozzátette, a nemzetközi szövetségnek egy új, független vezetőre van szüksége, aki nem folytatja a közelmúlt gyakorlatait.

Greg Dyke, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke ugyanakkor támogatásáról biztosította a francia sportvezetőt.
„Jó kapcsolatban vagyunk vele, és bízunk benne, hogy képes véghezvinni a szükséges lépéseket a FIFA történetének legzavarosabb időszakában” – írta közleményében Dyke, hozzátéve: az új vezetőnek teljesen át kell vizsgálnia a FIFA-t, és alapjaiban kell megváltoztatnia a szervezetet.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

További tartalmak