Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Végre a Hungaroring is kipipálva – de egyvalami nem stimmelt…

Speedweek, FIA
Sebastian Vettelnek végül kilencedik nekifutásra összejött! A német először nyert Magyar Nagydíjat – mégpedig azt követően, hogy pénteken még úgy tűnt, a Ferrarira újra nehéz futam vár.

 

Gyakorlatilag rajt-cél győzelem volt. Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen úgy hagyták állva a Hungaroring célegyenesében az első sort ezúttal is kisajátító Mercedeseket, ahogy három hete a Williamsek tették. Csakhogy ők ezúttal remek rajtjukat győzelemre is tudták váltani.

A Scuderia utoljára 2004-ben nyert hazánkban, akkor Michael Schumacher ért célba elsőként. A csapat összesen hatodik győzelmét aratta a Hungaroringen – Sebastian Vettel viszont a legelsőt. „Többször is közel kerültem hozzá, de mindig elszúrtam” – nyilatkozta még csütörtökön Sebastian Vettel, amikor arról kérdezték, kilencedik nekifutásra végre összejön-e neki az első győzelme hazánkban. A német legjobb eredményét eddig 2011-es második helye jelentette hazánkban – ezen kívül két harmadik hely állt még a neve mellett. Valamint olyan bakik, mint például a 2010-es, amikor biztos sikerét szórakozta el azzal, hogy egy biztonsági autós fázisban túlságosan is leszakadt a felvezető autótól.

Most viszont végre összejött a hőn áhított győzelem. Csak egyvalamit sajnált a leintés után. „Büszke vagyok, hiszen olyan versenyt nyertem meg, amit korábban még nem. Csak azt sajnálom, hogy nem a hagyományos porcelánvázát kaptam meg – annak igazán örültem volna, mivel 2010-ben majdnem sikerült megszereznem” – kesergett a sajtótájékoztatón. „Szóval csak 99,8 százalékban vagyok boldog. Nagyon vártam ezt – és nem, nem a porcelán a gyengém, csak ez ehhez a futamhoz tartozik! Szóval szervezők, kérlek, térjetek vissza hozzá” – szólította meg a szervezőket.

Majd Daniel Ricciardót is megkérdezte, ő tavaly milyen trófeát kapott. S miután az ausztrál közölte, ő sem a Herendi porcelánt kapta egy éve, hozzátette: „Kár, nem tudom, mi történt. 2010-ben nagyon közel voltam a győzelemhez, de egy buta hibát követtem el. Aztán valami rondaságot kaptunk, nem mondom meg a márkanevet, de az a kutya volt, aminek négy, öt vagy hat lába van. És utána visszatértek a porcelánhoz. Jó itt nyerni, de így nem tökéletes. Mindig szerettem ezt a pályát, nagyon sok szurkolót látni itt, német, osztrák zászlókat, és most már olasz és Ferrari-zászlókkal is támogatnak. Szóval nagyon boldog vagyok, hogy ezt a helyszínt is kipipálhattam.”

A siker kulcsa a Ferrari kiváló rajtja volt. „Hihetetlenül rajtoltunk. Jó lett volna, ha megszületik az első Ferrari-kettős győzelem, amire évek óta nem volt példa. Kimi remek munkát végzett az első kanyarokban a Mercedesek ellen. De sajnos a KERS miatt végül föladta. A Ferrari számára ez egy csodás nap – de nem annyira, mint lehetett volna. Nagyon jó versenyünk volt, de az első két helyen kellett volna célba érnünk. Ez lett volna az igazán jó válasz a kritikákra.”

„Remek volt ma a tempónk. Tudtuk, hogy kockázatos két etapot teljesíteni a lágy gumin, mielőtt a végén föltesszük a közepes keveréket. De végül működött. Pénteken gyengék voltunk, ma minden remekül ment. Tiszta versenyt futottam, a java részében tiszta volt előttem az út, ami sokat jelent. Lewis talán valamivel gyorsabb volt ma, de neki most nem volt tiszta versenye, ami időnként előfordul.”

Vettel már a dobogón elmondta, mai sikerét a Ferrari Akadémia egykori tagjának, Jules Bianchinak ajánlja. „Igazi hullámvasút volt ez érzelmi szempontból. Nagyon különböző emberek vagyunk, de valamennyiünk életének része a versenyzés. Ez a hét pedig kemény volt. Csak kedden volt a temetés, és a rajtrácson is volt egy néma megemlékezés. Nehéz volt visszarázódni, de miután beülsz az autóba, már nincs idő másra gondolni. Mindannyian azt csináljuk, amit szeretünk – ez köt össze bennünket.”

A négyszeres világbajnok idei második futamgyőzelmét szerezte. Pályafutása során pedig a 41.-et, amivel utolérte az örökranglistán Ayrton Sennát. „Hihetetlen érzés utolérni Sennát. Nem tudom szavakba önteni. Ennek ellenére úgy vélem, a mai nap Jules-é és a családjáé” – kommentálta ezen mérföldkövét.

 

További tartalmak