Musorujsag
Élő Eredmények

Blatter csatát nyert Platini ellen, majd megdobálták pénzzel (videó)

mti
Február 26-án kerül sor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökválasztására.

A rendkívüli tisztújító kongresszus dátumáról a FIFA végrehajtó bizottsága döntött hétfői zürichi ülésén. A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson újraválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

Blatter ezzel „csatát nyert” Michel Platini UEFA-elnök ellen. Az európai szövetségek ugyanis azt szerették volna, ha már december 21-én döntés születik az új FIFA-vezetőről. Az idei dátumot végül az ázsiai és afrikai szavazatokkal elutasította a végrehajtó bizottság. A svájci ezzel időt nyert, hogy egyrészt még három hónapig maradhasson elnök, másrészt hogy felépíthessen egy „saját” jelöltet.

A végrehajtó bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón Blattert – valószínűleg nem igazi – bankjegyekkel dobálták meg.

A 79 éves svájci sportvezető a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről – bár később megpróbált visszakozni és a Blick című svájci lapnak úgy nyilatkozott: nem mondott le, hanem a rendkívüli kongresszus rendelkezésére bocsátotta a mandátumát.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Az Európai Parlament júniusban arra szólította fel a FIFA-t, hogy a botrány miatt azonnal váltsa le Blattert. Az állásfoglalás – amelyet mind a hét frakció elfogadott és nagy többséggel megszavazott – tartalmazta azt a javaslatot, hogy a rendkívüli közgyűlésig, az új elnök megválasztásáig átmeneti vezető kerüljön a szervezet élére. Az EP szerint a FIFA hitelessége az azonnali váltástól függ. Hasonló álláspontot képvisel Blatter korábbi kihívója, Ali bin al-Husszein is, aki már jelezte, hogy az új választáson is megméretteti magát. A jordán herceg vasárnap az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy Blatter azonnali távozását tartaná helyes lépésnek, és egy a sportágon kívüli szakembert kellene megbízni az új választás és a reformok előkészítésével.

Ali bin al-Husszein mellett eddig hivatalosan csak a korábbi brazil futballsztár, Zico jelentette be, hogy jelölteti magát az elnöki posztra, de több más név is felmerült. Így az európai szövetséget vezető Michel Platinié vagy Michael van Praagé, a holland szövetség elnökéé, valamint a korábbi portugál válogatott Luis Figóé. Utóbbi kettő a legutóbbi választás előtt visszalépett Ali bin al-Husszein javára. Platinit egy az UEFA vezetőségéhez közel álló forrás szerint a hatból négy kontinentális szövetség támogatná, amennyiben harcba szállna a FIFA-elnökségért.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="340369"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Pénzzel dobálták meg Blattert
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2015/07/04854260-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak