Musorujsag
Élő Eredmények

Borkai szerint komoly üzenete van a parlamenti szavazásnak

mti
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint aktuálisan és a jövőre nézve is nagy jelentősége van annak, hogy az Országgyűlés 80 százalékos többséggel, kormánypárti és ellenzéki szavazatokkal támogatta a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot.

Borkai Zsolt az MTI-nek azt mondta, a parlamenti voksolás megmutatta, hogy már eddig is komoly munka folyt a magyarországi játékok pályázatának előkészítésével kapcsolatban, ugyanakkor a döntés azt is jelzi, hogy a „sport összehozza az embereket.”

„A mai szavazásnak valóban komoly üzenete van, s az is látszik, hogy érdemes az olimpiáról beszélni, illetve foglalkozni a pályázat és a rendezés gondolatával” – jelentette ki Borkai Zsolt. Hozzátette, szerinte a pályázati szándék azért kapott elsöprő többségben igen szavazatot, mert átlátható és nyílt volt, nem is lehetett más, az embereknek ugyanis látniuk kell, hogy pontosan miről van szó.

Berki Krisztián és Borkai Zsolt - MTI Fotó: Illyés Tibor Berki Krisztián és Borkai Zsolt – MTI Fotó: Illyés Tibor

A MOB elnöke azt mondta, a következő lépés a konkrét pályázat előkészítése lesz, de a legközelebbi jövő feladata, hogy a MOB és Budapest főpolgármestere aláírja azt a levelet, amelyet majd Lausanne-ba küldenek a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a magyar pályázati szándékról. Borkai Zsolt szerint erre az „ünnepélyes eseményre” akár már kedden sor kerülhet.

A sportvezető az Olimpiai Védnöki Testület, s a jövőben – a ma elfogadott határozati javaslat értelmében – létrejövő 24 tagú Olimpiai Pályázati Bizottság további teendőiről azt mondta, a két testület egymástól függetlenül fog működni. „A védnöki testületnek eddig is feladata volt, hogy népszerűsítse, s az emberekhez közelebb hozza a budapesti olimpia gondolatát, de úgy vélem, ezentúl is bőven lesz még teendője” – jelentette ki Borkai. A MOB elnöke jelezte, a pályázati bizottság véleménye szerint minden lépést látni fog, s erről tájékoztatni fogja az embereket is, ugyanakkor feladata lesz folyamatosan figyelni a pályázással és a rendezéssel kapcsolatos előnyöket és hátrányokat.

Az Országgyűlés 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el a pályázatot támogató határozati javaslatot. A Ház felkérte a fővárosi önkormányzatot, a MOB-ot és a kormányt, hogy a pályázatot vidéki helyszínek minél szélesebb körű bevonásával, a környezetvédelmet szem előtt tartva, döntően a meglévő, illetve a 2024-ig – az olimpiától függetlenül – megépülő infrastruktúrára alapozva, a felesleges, később kihasználatlan fejlesztéseket kerülve készítse el. A Ház a teljes átláthatóságot, valamint a civil és szakmai szervezetek bevonásának fontosságát is hangsúlyozta a határozatban. A képviselők felkérték a kormányt arra, hogy nyújtson támogatást az olimpia rendezési jogára pályázó Budapestnek, valamint a MOB-nak a pályázati dokumentáció elkészítéséhez.

További tartalmak