Musorujsag
Élő Eredmények

Magasugrásban is sztárparádé lesz a Gyulai emlékversenyen

mti
Férfi magasugrásban is bombaerős mezőny indul jövő kedden a székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, melyen a szám két jelenlegi legnagyobb alakja, a katari Mutaz Essza Barsim és az ukrán Bohdan Bondarenko is jelezte részvételi szándékát.

Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója elmondta, hogy a két sztár közül az ukránok világ- és Európa-bajnokának a részvétele még kérdéses, miután a múlt héten kisebb bokasérülést szenvedett, s emiatt lemondta szereplését a szombati párizsi Gyémánt Liga-versenyen. A sportigazgató ennek ellenére bízik abban, hogy Bondarenko ott lesz a viadalon, menedzsere ugyanis szerda éjjel azt mondta neki, hogy nem akarják lemondani a részvételt.

Bogdan Bondarenko - fotó: EPA/Jean-Christophe Bott Bogdan Bondarenko – fotó: EPA/Jean-Christophe Bott

Spiriev kiemelte, hogy Barsim és Bondarenko rivalizálása rég nem látott magasságokba emelte a számot, amit jól érzékeltet, hogy a fedettpályás vb-győztes Barsim egyéni csúcsa 2,43 méter, míg Bondarenkóé 2,42, azaz előbbi kettő, utóbbi pedig 3 centire van a világrekordtól. A székesfehérvári mezőnyt csak még erősebbé teszi, hogy mellettük ugrani fog az olimpiai bajnok orosz Ivan Uhov, akinek egyéni rekordja 2,41, de indul a 2009-es világbajnok bahamai Donald Thomas is.

A szervezők csütörtökre a magasugrás sztárjainak bejelentése mellett még egy nagy nevet tartogattak: elfogadta meghívásukat Aries Merritt is, a 110 méter gát világcsúcstartója (12.80 mp), londoni olimpiai bajnoka. A gátas mezőnyt már így is két futamra osztották be, ám Merritt érkezésével kisebb fejtörést jelent a szervezők számára, hogy kit hagyjanak ki az erősebbik futamból.

A viadalon nem csupán magasban és gáton, de tulajdonképpen minden nemzetközi számban kiemelkedő versengésre van kilátás, a szervezők korábbi bejelentéseinek megfelelően ugyanis olimpiai és világbajnokok érkeznek Székesfehérvárra, ahol férfi és női kalapácsvetésben is a nemzetközi szövetség sorozatának részeként rendezik meg a két számot.

Spiriev Attila azt is megjegyezte, hogy meggyőződése szerint még soha nem volt ilyen erős egynapos atlétikai viadal Magyarországon, még az 1980-as években sem, amikor a budapesti nagydíjon olyan sztárok szerepeltek, mint Carl Lewis vagy Edwin Moses. Ehhez hozzátette, a céljuk az, hogy az év legerősebb 20 viadala között legyen a Gyulai Memorial, ami óriási eredmény lenne, különösen azt figyelembe véve, hogy ezer nemzetközi meghívásos versenyt rendeznek évente világszerte.

Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára elmondta, több mint 40 ország 300-nál is több atlétája vesz részt a versenyen. Szavai szerint a színvonalat jól érzékelteti, hogy 40 sportoló a szombati párizsi Gyémánt Liga-versenyről utazik a Gyulai Memorialra, s nincs is közöttük a verseny legnagyobb csillaga, a világ jelenlegi leggyorsabb vágtázójának számító amerikai Justin Gatlin, valamint honfitársa, a 400 méter olimpiai és többszörös világbajnoka, LaShawn Merritt, akik kihagyják a francia viadalt, s a múlt heti amerikai bajnokság után először Fehérváron futnak majd.

A Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban már délelőtt 11.00 órakor elkezdődik a program, mely 19.40-kor a férfi 100 méterrel zárul, a mezőnyben Justin Gatlinnel.

További tartalmak