Musorujsag
Élő Eredmények

Kudarc-e, ami Bergamóban a magyarokkal történt? - Görgényi István védelmébe veszi Benedeket és a pólóválogatottat

Riskó Márton/telesport.hu
A múlt héten a világliga-szuperdöntőjében váratlan vereségeket szenvedett a magyar férfi vízilabda-válogatott, a horvátoktól (12-15), valamint a pólónagyhatalomnak nem éppen nevezhető amerikaiaktól (7-8) és ausztráloktól (6-9) is kikapott Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese. A telesport.hu munkatársa azzal a Görgényi Istvánnal elemezte a helyzetet, aki a 2000-ben Sydneyben olimpiai bajnoki címet szerzett ausztrál női válogatott szövetségi kapitánya volt.

– Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese csak a hatodik helyen zárta a bergamói tornát. Hogyan látja a kudarcokat? – kérdeztük Görgényi Istvánt, aki játékosként olimpiai ezüstérmet, továbbá világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett. 

– Azt gondolom, Tibi keresi a csapatát, kipróbált egy csomó fiatalt, hogy felfrissítse a válogatottat, miközben meghatározó játékosok pihentek. A Final Sixben rosszul szereplő Szolnok és Eger játékosai fáradtak voltak, bár ez más válogatottak tagjairól is elmondható.

– Fontos volt a magyar válogatott számára a világliga?

–  Jól ismerem Benedeket, így biztosan tudom, hogy minden meccset komolyan vesz. Inkább arról lehetett szó, hogy a játékosok kicsit leeresztettek Bergamóban. Az amerikaiak elleni mérkőzés első negyedében elaludtak a mieink, utána pedig már nem tudták megnyerni a meccset. Az ausztrálok elleni találkozót nem láttam, de abban biztos vagyok, hogy az ellenfél nagyon felszívta magát a mérkőzésre. Mindig is volt bennük kurázsi. Amikor hosszú ideig ott éltem, azt tapasztaltam, hogy az ausztrálok példaképként tekintenek a magyar pólósokra, így ha lehetőségük adódik, próbálnak bizonyítani ellenünk.

Benedek Tibor - MTI Fotó: Kovács Anikó Benedek Tibor – MTI Fotó: Kovács Anikó

– Július végén kezdődik Kazanyban a világbajnokság. Az oroszországi tornán mire lehet képes a csapat?

– Nem hiszem, hogy a világliga-szereplés alapján kellene  megítélni a válogatottat és a kapitány munkáját. Benedek már korábban bizonyította rátermettségét, amikor kinevezése után rögtön világbajnoki címet, majd a hazai rendezésű Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett a csapattal. Akkor nem volt lehetősége kísérletezgetni, így Bergamóban kockáztatnia kellett. Bízom benne, hogy a kazanyi vb-n jobban szerepel majd a magyar válogatott.

 – Úgy tudom, a napokban Ausztráliába utazik. Mivel tölti majd ott az idejét? Vízilabdával kapcsolatos teendői is lesznek?

– Ezúttal más területen fogok dolgozni. Júliusban és augusztusban vállalati tanácsadással és vezetőképzéssel foglalkozom, csapatdinamikai elemzéseket tartok. Az általam kidolgozott, csoportdinamikai egyensúly fenntartására szolgáló módszer sportcsapatoknál is alkalmazható. Korábban például ezt használtuk a Ferencváros labdarúgóinál, ahol az akkori vezetőedzővel, Prukner Lászlóval dolgoztunk együtt.

 

 

 

További tartalmak